Als er gesproken wordt over het verduurzamen van huizen, dan is een veel gehoorde mening vaak:

Isoleren, zonnepanelen, een warmtepomp, allemaal hartstikke mooi, maar wie gaat dat dan betalen?”, “Het is echt allemaal veel te duur en de terugverdientijd is langer dan dat ik hier blijf wonen”.

Deze komen jullie vast bekend voor, toch? Maar de oplettende lezer ziet het woord terugverdientijd…..ik ben benieuwd naar de eerste persoon die dit argument ook de aanschaf van zijn gasketel heeft gebruikt. Niemand heeft de gasketel terugverdiend! Maandelijks accepteren we een bedrag voor ons energieverbruik en daar zien we nooit 1 cent van terug.

Terug naar de vraag “Wel of niet investeren in energiebesparing en duurzame energie?

Feit is dat nu eindelijk alle nieuwbouwwoningen, nagenoeg energieneutraal worden opgeleverd en onze bestaande woningen (die dus niet energieneutraal zijn) daarmee fors minder waard zouden kunnen worden.

Ik wil jullie kort meenemen in een klein rekensommetje ter onderbouwing van deze stelling:

Stel je hebt nu een maandelijkse energierekening van €230,– per maand. Door te investeren in isolatie, stel €2.000,–, kun je maandelijks €30,– per maand besparen op je energiekosten. Schaf je daarnaast nog eens zonnepanelen aan voor circa €6000,–, kun je nog eens €100,– besparen op je energierekening. En wil je echt stappen maken, dan investeer je ook in een goed warmtepompsysteem (met de bodem en de zon als bron, maar daar kom ik nog op terug in mijn reeks artikelenover de energietransitie) en spaar je ook de resterende € 100,– per maand uit en kan je daarnaast worden afgesloten van de gasleiding, waardoor ook de leveringskosten verdwijnen.

Kortom, in dit voorbeeld, in totaal dus een besparing van €230,– per maand op je totale maandlasten! Dat is ook het verschil in maandlasten is met een energieneutrale woning!

Enig idee hoeveel geld je voor €230,– per maand kan lenen voor een aanvullende Hypotheek? Een korte rekensom:

Stel een rente van 2% op de benodigde lening om te investeren in duurzame maatregelen. Dit is overigens op dit moment een hoge rente. Bij sommige banken krijg je voor een duurzame investering zelfs een lager rentepercentage. Daarnaast zijn er al diverse duurzame leningen beschikbaar en komen er volgend jaar vermoedelijk vele subsidies bij.

Dit betekent dat we voor een extra bestedingsruimte van €230,– per maand (= €2.760,– per jaar), €51.750,– aan extra zouden kunnen lenen voor duurzaamheidmaatregelen!!!! Ja, u heeft het goed gelezen €51.750,–! Hiervoor betaalt u maandelijks €86,25 aan rente en €143,75 aan aflossing van de hypotheek.

Naast dit verschil in waarde op basis van de maandlasten, zal in onze bestaande woningen (fors) moeten worden geïnvesteerd om uit te komen op een vergelijkbare bestedingsruimte als de mensen die wonen in een energiezuinige woning. De waarde van onze bestaande woningen neemt hiermee nog verder af ten opzichte van de nagenoeg energieneutrale woningen.

Meerwaarde door te investeren in duurzame maatregelen

Het mooie is wel dat de investering in duurzame technieken waarschijnlijk lager ligt dan de berekende meerwaarde van €51.750,– voor energiezuinige woningen. Met andere woorden door nu te investeren in duurzame maatregelen, kunt u ook weer een forse meerwaarde creëren ten opzichte van de mensen die dit niet zullen doen! Nog een keer omdenken dus!

Ik denk dat hiermee de vraag, “wel of niet investeren in duurzame maatregelen” wel is beantwoord! En als je ooit nog eens een mening hoort, “Wie gaat dat allemaal betalen?” Dan is het antwoord, UZELF! Is het niet met behulp van eigen spaargeld of een aanvullende hypotheek, dan is het wel omdat uw huis gewoon fors minder waard is geworden!