Wawonatuin aardbeien 150801 | moestuin
Aardbeien uit de Wawonatuin, augustus 2015

Twee decennia ben ik nu actief in de Wawonatuin. Voedsel kweken voor eigen consumptie deed ik op bescheiden schaal. Dat gaat veranderen.

Twee hoofdfuncties

De Wawonatuin is in de praktijk vooral mijn domein. Ton helpt bij zware klussen.
Ik creëerde een groene oase met twee hoofdfuncties: mooie aanblik enerzijds en schuilplaats, voedsel- en nestelplek voor tuindieren anderzijds.

Semi-natuurlijk

Mijn tuinstijl is losjes en semi-natuurlijk, met veel aandacht voor groen en minder voor bloemen.
De Wawonatuin valt in de buurt een beetje op door de wat rommelige uitstraling, en vooral door de bodem: die is bijna overal bedekt. Met planten, stenen looppaadjes of met bladeren, takjes en stukjes schors.

Ik maakte me diverse technieken eigen, kreeg bijvoorbeeld lol in het vermeerderen van vaste planten. Nieuwe borders bedenken en beplanten ‘uit eigen kweek’, heerlijk! Kweken vanuit zaad is trouwens nog een aandachtspunt; ik ben nog niet tevreden over de resultaten.

Wawonatuin appelen 150901 | moestuin
Appels uit de Wawonatuin, september 2015
Wawonatuin appelmoes 150901
Appelmoes! Zo leuk om te maken, en veel lekkerder dan uit een potje.

Nieuwe ambitie

Sinds enkele maanden dient zich een nieuwe ambitie aan: ik wil meer eten uit eigen tuin. Mijn moestuin zag er aardig uit, maar de productie was klein en ik liet de vogels mijn bessen opeten. Ik vond het de laatste jaren wel prima zo.
Nu is dat anders. Hoe dat komt?

  • Huize Wawona als werkplek
    Ik werk sinds enkele jaren meer thuis en zie de Wawonatuin dus dagelijks. Het is gemakkelijker geworden om tussen de bedrijven door een tuinklusje te signaleren en te doen.
    Doordat ik minder reis, kan ik me bovendien meer tijd veroorloven om het menu thuis samen te stellen, te bereiden en ervan te genieten.
  • Visie op voedsel
    In de afgelopen jaren heb ik steeds vaker signalen opgepikt over onze voedselkolom. Duurzaamheidsvraagstukken zijn hier overigens al jaren onderwerp van gesprek aan tafel.
    Ik ontwikkelde vragen en visies over de wijze waarop landbouw en voedingsindustrie in de westerse wereld zijn georganiseerd. Vooral de gesprekken met Marlies N. over permacultuur bleken inspirerend. We startten samen Discutafel.
    In augustus 2015 deden Ton en ik het Centre for Alternative Technology in Wales aan. Yes, dit gedachtegoed, daar wilde ik meer van weten!

Upgrade van de moestuin

Ik ga stap voor stap meer mijn eigen voedsel verbouwen. De moestuin krijgt een ‘upgrade’!
Daarvoor heb ik meer kennis, inzichten en kunde nodig.
Daarom ben ik weer lekker aan het lezen over het onderwerp. En ga ik een opleiding volgen, waarover later meer.
En hoewel we nog maar aan het begin staan van deze nieuwe fase, besloten we direct ook in de praktijk aan de slag te gaan. Ton legde verhoogde bedden voor me aan. Ik heb er al enkele voor mij nieuwe gewassen in gezet, zoals oerprei en eeuwig moes.