Wawona duurzame verbouwing

Eind oktober 2021 kwam aannemer Paul eindelijk langs. Net op tijd voor de winterperiode. De werkzaamheden? Nieuwe kozijnen met HR++ glas en perfect sluitende kantel-kiep ramen. Maar dat was nog niet alles. We hebben de noord kant en de oost kant van het huis voorzien van 17 cm extra dikke isolatie en dat weer afgewerkt met Douglas hout. Na de buitenkant moest ook de dakdekker aan de slag en binnen werd alle stuukwerk ook gerepareerd. Ivonne heeft nu meer vensterbankruimte voor alle plantjes. Wawona ziet er nu heel anders uit. We krijgen heel veel positieve reactie op de verandering.

Ons doel: duurzamer leven

De extra isolatie moet natuurlijk gaan werken. Zo ervaren wij nu direct al meer warmte in de keuken.

Energieverbruik en CO2 reductie

Ton had op basis van de jaarafrekening van het energiebedrijf over 2021 uitgerekend dat wij op dit moment 65% van het elektra verbruik (totaal 3.150 KWh, wij werken thuis!) zelf opwekken met onze 8 zonnepanelen. Daarnaast gebruiken wij nog 1182 m3 gas voor verwarming en warm water.
Dit moet verder omlaag!

Het doel is, net als het doel voor heel Nederland, te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs.
Concreet is daar afgesproken dan Nederland in 2030 (over 8 jaar!!!) 50% minder CO2 gaat uitstoten.
Dit betekend dat wij 50% minder gas moeten gaan gebruiken voor verwarming en warm water. Ik ben benieuwd wat ons verbruik over 2022 gaat zijn met deze extra isolatie.

Dit betekend ook dat wij waarschijnlijk meer elektra gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor onze elektrische IR verwarming. Ook moet je in de toekomst rekening houden met andere elektrische apparaten zoals een warmtepomp, een elektrische doorstromer voor warmwater of een elektrische auto. Een stap die we al gezet hebben is stroom inkopen van een lokale windmolen. Maar eigenlijk willen we zelf onze eigen stroom produceren en opslaan. Een eerste stap gaat zijn extra zonnepanelen op het dak te installeren die minder last hebben van de schaduw van die grote Wawona boom 🙂

Foto’s van de verbouwing