Winterbourne House & Gardens is een fraai landgoed in Birmingham, Verenigd Koninkrijk. Bekijk de foto’s, beluister mijn verslag en beleef mijn bezoek mee!

Bezoek na tip

Na een tip van een medepassagier in het vliegtuig liet ik me in juni 2018 volledig verrassen door Winterbourne. Het huis liet ik voor wat het was: ik kwam voor het groen. Moestuin, houten kassen, vasteplantenborders, bostuin en Aziatische tuin … geweldig.

180617 Winterbourne Gardens (19) Achterzijde huis
Achterzijde van het huis, opgetrokken in arts-and-craftsstijl.

Winterbourne: korte historie

Winterbourne House werd in 1903 gebouwd voor John en Margareth Nettlefold. Het aanvankelijk bescheiden huis kreeg steeds meer elementen van de arts-and-craftsstijl. Deze beweging ageerde tegen de industriële revolutie. Aanhangers verafschuwden de goedkope en lelijke massaproducten uit het Victoriaanse tijdperk (1837-1901).
Na de dood van de laatste particuliere eigenaar in 1944 kwam het landgoed in handen van de Universiteit van Birmingham.

John en Margareth Nettlefold

John Sutton Nettlefold (1866-1930) was een pionier in stadsplanologie en stond bekend om zijn betrokkenheid bij minder bedeelden. Zijn ideeën rond de waarde van lokaal ambachtelijk werk paste hij ook toe in de toenmalige achterstandswijken. Zijn invloed op de huizenbouw in Birmingham is ook nu nog waarneembaar.

Margareth Nettlefold (1871-1949) stond bekend om haar vooruitstrevende ideeën over scholing voor meisjes. Zij had zelf de Hogeschool voor de Kunsten bezocht; zeer uitzonderlijk voor een jonge vrouw in die tijd.
Zij ontwierp de tuin na de afbouw van het huis in 1904 en liet zich daarbij inspireren door de ideeën van Gertrude Jekyll.

Meer weten over Winterbourne?