Werkendam Heusden 151218 Kazerne C aankomst
Kazerne C is een horecagelegenheid op het terrein van Fort Altena bij Werkendam.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie biedt je inzicht in de geschiedenis én natuur van Nederland tussen de grote rivieren. De forten zijn vaak een prima plek voor een wandeling, historische oriëntatie of lunch.

Waar?

De linie strekt zich uit van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch. De linie lag in noord-zuidrichting als een beschermende krans rondom de Hollandse steden: Muiden, Weesp, Naarden, Utrecht, Gorinchem en Woudrichem. De linie is ongeveer 85 km lang en 3 tot 5 km breed.

Functie van Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een militaire verdedigingslinie. De forten zijn vanaf 1815 aangelegd onder het bewind van Koning Willem I.
De meeste forten zijn nog intact. In 2019 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO-werelderfgoedlijst te komen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

40 cm water

Het verdedigingswapen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was … het water. Men legde een ingenieus waterhuishoudkundig systeem aan van sluizen, inundatiekanalen en bestaande waterwegen en waterkeringen.
Een schijnbaar klein laagje water, gemiddeld slechts 40 cm diep, was genoeg om het land verraderlijk en moeilijk begaanbaar te maken voor mensen, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het water juist te ondiep om per boot te bevaren. Deze methode noemt men inundatie.
Op zwakke punten werd de natuurlijke verdedigingslinie aangevuld met onder meer forten, kazematten en (groeps)schuilplaatsen.

Forten online

Er zijn allerlei initiatieven ontstaan om de forten te exploiteren. Dat geldt ook voor forten van andere waterlinies in Nederland. Voor meer informatie ga je naar forten.nl.