Vrienden kochten in 2015 een oude kersenboomgaard in het Limburgse Holtum. Het doel: een voedseltuin op basis van permacultuur.
Van tijd tot tijd bezoek ik de tuin en help ik wat mee; ik vind de ontwikkelingen erg inspirerend!

Blik op groentenbed en kersenbomen
Situatie 03-07-15, naar het zuiden. Eerste groeiseizoen van mijn vrienden. Er is nog veel werk te doen.

Kersenboomgaard Holtum
Situatie 10-12-16, naar noordoosten. Het achterstallige onderhoud aan de kersenbomen is weggewerkt. Eerste oogst was geweldig. Onbespoten, natuurlijk!

Takkenril
‘Jonge’ takkenril op 22-11-15. Hergebruik van snoeihout, herberg en voedsel voor diertjes en schimmels, barrière tegen ongewenste invloeden. Toepassing van permabeginselen ‘Afval bestaat niet’ en ‘Multifunctionaliteit’.

Zonnepanelen op schuurdak
Zonnepanelen op het schuurdak. Op het terrein staan meerdere waterreservoirs. Vang energie en sla haar op! Een typisch permaprincipe.

Palmkool Brassica oleracea 'Toscano'
Palmkool, gewéldige plant! Ook bekend als o.m. Brassica oleracea ‘Toscano’ . Ook ik ben deze koolsoort gaan telen. Typische permaplant: gulle en langdurige oogst, tot ver in de winter. En weinig zorgen of ingrepen in de bodem.

Als het even kan, zit je buiten in zo’n tuin. Op de bank een oude babydeken uit mijn Gelderse bedje! Wordt hergebruikt in Limburg, wat leuk.

Ivonne luncht onder het afdak
Op 22-09-15 wijden we de lunch- en hangplek in. Hier zit je heerlijk beschut.

Dakraam als koude bak
Een oud dakraam dient als koude bak. In december kan je de veldsla nog prima oogsten.

Paal voor valkenkast
Op mijn advies werd de nieuwe valkenkast ruim voor de winter geplaatst. De oudervogels kunnen dan wennen aan de plek. In het eerstvolgende broedseizoen groeiden hier vier torenvalken op! Een handige buurman maakt intussen een omklapbare paal. Zo hoef je nooit meer de ladder op als je de valkenkast wilt schoonmaken!

Holtum in het huisje
Op de tuin staat ook een comfortabel huisje.

Aan tafel in Sittard
In Sittard aan tafel na een dag in de tuin. Tegenover mij zitten de tuinvrienden.

Ivonne bij Huize Holtum
Bij Huize Holtum, 10-12-16. Dit huis ligt vanuit de tuin gezien achter de A2, bij het dorp. Klik op de foto om naar de website van het landgoed te gaan.