Sinds vandaag staat er een wildcamera in de Wawonatuin. Gedurende een maand worden foto’s gemaakt van dieren die voor de lens komen. Spannend! Zou Barry de bunzing zich weer laten zien?

bunzing
Familielid van Barry

In september 2016 bezocht Barry de bunzing onze Wawonatuin. Wij zagen hem toen toevallig. Sporen liet hij sindsdien niet na. Zou hij hier nog rondzwerven? Misschien komen wij daar binnenkort achter. Wij doen mee aan een landelijk zoogdierenproject.

Vrijwilliger Henk van IVN ‘s-Hertogenbosch plaatste de wildcamera en het lokmiddel: een blikje sardientjes! Tinus en Rosso zullen dat wel heel vreemd vinden!

Handleiding nakijken Locatie camera bepalen Blik sardientjes: het lokmiddel Schroefje in blikje aanbrengen
Blikje op paaltje bevestigen Blikje aangebracht Wildcamera in werking stellen Wildcamera gereed

Zoogdieren in de achtertuin

In het project ‘Wildcamera: zoogdieren in de achtertuin’ werken o.a. De Zoogdiervereniging, Wageningen University en talloze vrijwilligers samen. IVN ‘s-Hertogenbosch beheert 2 wildcamera’s. Ze staan in particuliere tuinen binnen de gemeente. Een blikje sardines dient als lokmiddel. De Bossche resultaten lopen tot nu toe uiteen: van alleen maar katten, nota bene in een tuin naast een sloot aan de groene stadsrand, tot een bunzing in een stadswijk!

De Zoogdiervereniging:
‘Nacht-actieve dieren als steenmarter en egel komen in Nederland geregeld in tuinen voor, maar worden maar zelden gezien. Met een wildcamera maak je deze dieren zichtbaar. Een wildcamera is een camera met een bewegingssensor die zowel overdag als ’s nachts foto’s maakt. Inwoners uit de deelnemende gemeenten kunnen zich aanmelden, waarna een vrijwilliger bij hen een wildcamera komt plaatsen in de tuin. De foto’s worden vervolgens bekeken met het gezin. Dit is niet alleen leuk en leerzaam, het project levert ook waardevolle informatie op over hoe zoogdieren de urbane natuur benutten.’

Ga naar de projectpagina op Facebook en bekijk de landelijke resultaten van de afgelopen periode. Op Wawona.nl doen we natuurlijk t.z.t. verslag van onze ervaringen.