070626 George Michael in concert
George Michael in concert, 26-06-07. Dat was voor het eerst weer volop genieten na het overlijden van mijn moeder, eerder dat jaar.

George Michael begeleidde onbewust onze relatie met zijn muziek, sinds 1986. We zaten als vastgenageld aan tafel toen we op 26-12-16, kort na middernacht, zijn doodsbericht hoorden.

Transities

Het vereren van idolen staat ver van me af. Ton en ik bewonderden wel de muziekstijlen en de transities in de carrière van George Michael: van tieneridool via onder meer zijn Rob-de-Nijs-leren-pak-fase tot verdienstelijk crooner met nog steeds een gouden stem.
Geweldig ook zoals Michael optrad in zijn rechtszaak tegen Sony, of na zijn ongemakkelijke arrestatie in een openbaar toilet.
Kort na zijn overlijden veranderden social media en bedenkelijke krantenrubrieken in speculatieriolen van het ergste soort. Helaas. Gelukkig waren er ook genuanceerde commentaren, zoals die van Pablo Cabenda in de Volkskant van 26-12-16.

Weg kwijt

In zijn persoonlijk leven leek George Michael geregeld de weg kwijt te raken. Figuurlijk en letterlijk. Ook zijn opvattingen over (liefdes)relaties konden niet op algemene goedkeuring rekenen.
Tegelijkertijd leek hij als persoon behoorlijk aangenaam en authentiek te blijven. Ook onder de grote druk van het sterrendom. Let wel: dat sterrendom begon op zijn 16de. De man groeide op onder de schijnwerpers.

Generatie ’55-’75 deelt iets bijzonders

Onze generatie, geboren tussen pakweg 1955 en 1975, maakt iets bijzonders mee. Wij zijn de eersten en waarschijnlijk de enigen die wereldwijd én gezamenlijk het heengaan verwerken van onze gemeenschappelijke jeugdidolen. En daarmee nemen we samen afscheid van onze eigen jeugd.
Na onze puberteit kwamen er nieuwe sterren, natuurlijk. Maar technologie zorgde voor een versnippering in de beleving.
Toen ik naar school ging, had iedereen Keek op de Week op zondag gezien. Of Toppop op zaterdag. Er waren slechts 2 Nederlandse tv-zenders.
Anno 2016 is de keuze aan artiesten en kanalen immens groot geworden. Het gemeenschappelijke kader vervaagt. De sterren van nu domineren niet meer decennialang de media en daarmee de gezamenlijke beleving.
De massale reacties op de popdoden van 2016 vormen een interessant maatschappelijk verschijnsel. Een socioloog zou er eens onderzoek naar moeten doen. Trouwens, zo’n onderzoek is er vast al wel, of in de maak.

Zinnig en dansbaar

De professionele talenten van George Michael, daar hebben we erg van genoten. En dat blijven we doen. Knap om zulke zinnige (maatschappijkritische) teksten te combineren met zeer dansbare muziek! Wij hebben die kerstnacht 2016 ‘Cowboys and angels’ maar weer eens beluisterd. Ons eigen momentje van afscheid.