Landgoed Maurick ligt nabij Vught. Hier een schets van landschap, flora (planten) en fauna (dieren). Elders op deze website leest u meer over de historie van Maurick. Hier een schets van landschap, flora (planten) en fauna (dieren).

Landschap

Maurick ligt op de overgang van hoge zandgronden naar Dommelbeemden. Zuidoostelijk, aan de overkant van de Dommel, ligt Haanwijk. Naar het noorden, richting villa Muyserick, daalt de bodem af naar de Dommel, evenals ten zuidwesten van het kasteel. De A2 van Eindhoven naar ‘s-Hertogenbosch vormt aan de westzijde de abrupte grens.

In de nabijheid van de oude handelsplaats Vught lag een eiland, aan alle zijden omgeven door het water van de Dommel. Op dit eiland verrees het latere landgoed Maurick.
Oorspronkelijk keken de heren van Vught uit over een haventje, de rivier en bossen.

In de loop der tijd hebben de bewoners één en ander aan het landschap veranderd. Maar de essentie bleef: bossen op het zand en beemden aan de rivier.

Het kasteel wordt omgeven door een diepe gracht ter bescherming. De dijk dateert van kort na de middeleeuwen en ligt met 6,6 meter boven NAP ongeveer 2 meter hoger dan de omliggende bossen en graslanden.

Flora

Het parkbos van Maurick kent fraaie zichtassen en doorkijkjes op vochtige graslanden.  Het parkbos bevat voornamelijk loofbomen.

Fauna

In het parkbos, grenzend aan de A2(!), huist één van de grootste kolonies blauwe reigers in Nederland. Het is ongelooflijk, deze beesten op hun hoge poten, en dan in van die ogenschijnlijk gammele nesten hoog in de bomen … In het voorjaar vliegen zij hoog boven je hoofd naar het Bossche Broek om voedsel te halen voor hun jongen.
Op de vochtige graslanden nabij Maurick grazen ganzen en andere vogels.