In het aardige optrekje, links van de kerk op deze foto, woonde een artiest die wij in Huize Wawona al tientallen jaren volgden en waardeerden. Zie ook mijn eerdere artikel. Wij schrokken van zijn overlijden met Kerstmis 2016.

160900 Mill Cottage Goring-on-Thames 300x200

Different corner

Ton en ik ontmoetten elkaar in 1986. Bij toeval. ‘Turned a different corner and we never would have met.’ We hebben het later zo vaak tegen elkaar gezegd: toeval kan je leven een indrukwekkende wending geven. Dit fragment uit de pophit stond symbool voor ons.
De zanger-componist-producer van dat liedje was medio jaren ’80 solo gegaan. Hij zou zich ontwikkelen tot één van de grote 4 in de popmuziek van dat decennium.

Freedom

Vandaag is het alweer een jaar geleden dat George Michael stierf. Er was volgens de coroner sprake van een natuurlijke dood. Kennelijk is het toxicologisch rapport uit de lijkschouwing geheim gehouden. Dat roept vragen op. Maar ik hoef de antwoorden niet te weten. Die zijn voor hem en zijn familie.
Michael was een wereldartiest, en naar verluidt een trouwe en fijne vriend voor zijn omgeving. Een gekwelde ziel ook, door demonen achtervolgd zoals Matthijs van Nieuwkerk het noemde. Dat blijkt ook uit zijn indrukwekkende documentaire Freedom. Kijk naar de trailer:

Kijk naar een vraaggesprek met de Nederlandse soulzanger Jeangu Macrooy over George Michael en de documentaire:

Club Tropicana

Met Wham! maakte hij aanvankelijk aanstekelijke en gemakkelijk in het oor liggende dansmuziek. Economische crisis, hoezo? Feest was het, in Club Tropicana! Met het solo gaan en ouder worden kwamen de prachtige en ingetogen teksten. De inhoud was, zoals later bleek, vaak gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen en wereldbeeld. De muziek bleef geweldig goed. En vaak ook dansbaar.

Imago

In de media werd George Michael vaak afgedaan als hitmachine. Affaires uit zijn privéleven werden breed uitgemeten. Zijn imago heeft hem zijn leven lang achtervolgd. Ook ik trok eerlijk gezegd de wenkbrauwen op bij berichten over zijn drugsgebruik en rijgedrag. Om over die toestand in dat openbare toilet maar te zwijgen. Al snapte ik wel dat de man bijna geen kant op kon als gevolg van zijn populariteit.
Pas na zijn dood werd dat imago publiekelijk krachtig herzien en bijgesteld. Zeker toen de media moesten erkennen, dat hij goede doelen financieel steunde en bovendien anoniem vrijwilligerswerk deed. Veelzeggend fragment uit het lied Freedom: ‘Sometimes the clothes do not make the man.’

Madonna

George Michael stond onder een onwaarschijnlijk grote druk. Hij heeft het achteraf bezien nog uitzonderlijk lang uitgehouden en zijn leven intelligent aangepakt. In een BBC-interview merkte hij eens op, dat Michael Jackson en Prince zichzelf niet waren en aan die dubbelrol ten onder waren gegaan. Hij beschouwde zichzelf en die vierde ster uit de jaren ’80, Madonna, als standvastig en authentiek. Als overlevers. En toch heeft ook Georgios Kyriacos Panayiotou het uiteindelijk niet gered. Ontzettend jammer.